Presentatie vijf dorpenboek Jelle Roorda


 Vervolg van Boekpresentatie vijf dorpenboek.
 
Deze uitgave wordt bijzonder, want nog niet eerder verscheen er een boek waar de vijf streekdorpen "an de zunnekante van De Lende” centraal staan. Jelle Roorda neemt de lezer mee op een reis door de tijd en beschrijft allerlei aspecten van de rijke dorps- en streekgeschiedenis.
Begonnen wordt met de ontveningsgeschiedenis van het Steggerda’s- en Vinkegaster Veen en het boek eindigt met het nog niet echt historische, maar al wel legendarische Kasteel Olt Stoutenburght aan de rand van de Blesdijkerheide.
 
Gebleken is, dat de vijf dorpen een eeuwenlange band met elkaar hebben, vooral op agrarisch gebied, maar ook op de terreinen kerk, onderwijs, sport en cultuur. Verschillende onderwerpen passeren de revue, o.m.: de kolonie, het woonwagenkamp, de dorpssmid, kluizenaars, armenzorg, oprichting dorpsbank, de korenmolen, wonderdokteres, de komst van de 1 ste stoomtrein en de bouw van het kasteel.
 
Het geheel levert een boeiend tijdsbeeld op. Het boek voorzien van een harde omslag, telt 304 pagina’s en is verrijkt met vele foto’s.
In samenwerking met de verenigingen voor Dorpsbelang/Plaatselijk Belang van de vijf dorpen wordt dit boek gerealiseerd. "Met onze medewerking bij het tot stand komen en uitgeven van dit boek, hopen wij vooral de inwoners en oud-inwoners veel lees- en kijkplezier te bieden en onze mooie streek nog meer uit te lichten”, aldus Karin Oenema-Krikke, vz Dorpsbelang Steggerda.
 
Met dank aan: Cooperatiefonds Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland en de Verenigingen voor Dorpsbelang/Plaatselijk Belang uit de streek!

Het boek is verkrijgbaar in de zaal voor slechts €17,50, en verder af te halen:
 • Op zaterdag 3 maart van 9.30-12.00 uur in gebouw MFC Multisteck, HendrikDeddenstraat 6, Steggerda,
  tijdens de inloopochtend van het dorpsarchief.

 • Eveneens op 3 maart, van 16.00-17.00 uur bij restaurant en partycentrum "PieterPoot”, Steenwijkerweg 119, De Blesse.

 • Op woensdag 21 maart in Et Karkien, Markeweg 89, Blesdijke, van 19.15-20.00 uur en in de pauze van de lezing over Landgoed Heerlijkheid De Eese VHS.


  Of bij: Jan en Annie Dijkstra, C. Westerveldstraat 17, 8395 PW Steggerda, tel. 0561-441666;
  e-mail; janenanniedijkstra@hotmail.com; 
  Het boek verkrijgbaar, zolang de (beperkte) voorraad strekt. op=op!)