Het Stoommuseum

Het Stoommuseum (of zuivelmuseum) op de Vaartweg 10 in Steggerda (Vaart).
 
 Afbeelding invoegen
 
 
 

Afbeelding invoegen
De zuivelfabriek te Steggerda in 1954
 
Afbeelding invoegen
Het stoommuseum nu
 
Het stoommuseum is op 6 mei 2011 geopend.
Voor het afbreken van de oude zuivelfabriek is er door de dorpelingen unaniem besloten de oude uit 1915 afkomstige stoommachine voor het dorp te bewaren. Hiervoor is een gebouwtje ontworpen naar het model van de voormalige zuivelfabriek, inclusief de schoorsteen, al is deze schoorsteen wat lager uitgevallen dan de originele. Naast de oude stoommachine laat het kleine museum veel geschiedenis zien over de zuivelindustrie in Steggerda. Indien het museum gesloten is laten de grote ramen in de gevel niets van de inhoud van het museum verborgen.
Het museum ligt midden in de oostelijke kern van Steggerda (Steggerda Vaart). Op het punt waar de Pepergaweg, Steggerdaweg en de Vaartweg bij elkaar komen aan de doorgaande weg van Noordwolde via Steggerda naar De Blesse.

Bekijk de film van Omrop Fryslan: Museum zuivelfabriek film

Eerste lustrum Stoommuseum Steggerda

Het stoommuseum aan de Vaartweg te Steggerda bestaat inmiddels 5 jaar, en op 28 augustus 2016 werd dit eerste lustrum gevierd. 
De stoommachine, die in de voormalige zuivelfabriek zijn diensten heeft bewezen, en daarna bewonderd kon worden toen de fabriek het veilinghuis van Henk Dijkstra werd, werd destijds geschonken aan het dorp.

Dorpsbelang riep een werkgroep in het leven toen besloten werd dat het terrein beschikbaar kwam voor woningbouw en de fabriek gesloopt zou worden.
Het idee werd geopperd om de zuivelfabriek, met pijp, in het klein na te bouwen en de stoommachine daar een plek te geven.
Met behulp van vele vrijwilligers is op het terrein van de voormalige zuivelfabriek een replica verschenen.
In de loop van de eerste 5 jaren zijn er veel voorwerpen geschonken of in bruikleen gegeven, welke oorspronkelijk behoorden bij de zuivelfabriek van Steggerda.
 
Veel mensen vinden op de zondagen hun weg naar de Vaartweg om de materialen in het kleine "zuivelfabriekje" te bewonderen.
Tevens een expositie van miniaturen te zien, gemaakt door de heer Boele Schelhaas uit Steggerda.
 
 Voor meer foto's Lustrum zie fotoalbum.

Foto's van vroeger
  
Afbeelding invoegen
 
 
Als u weet wie deze mannen zijn, graag doorgeven aan: websteggerda@gmail.com

 
Afbeelding invoegen
 
 
 
 
Afbeelding invoegen
 

De nieuwe stoomketel wordt, met behulp van ronde palen, van het (voormalige) treinstation in Peperga naar de zuivelfabriek vervoerd.

De opdracht werd destijds verstrekt aan de firma Bert Bos.

Voorjaar 1948.