Glasvezel

 

Aanmelden en informatie over Glasvezel

 

22-12-2019

Kabelnoord en Glasvezelbuitenaf zijn begonnen met de aanleg van glasvezelnetwerk.
 
Voor wie krijgt zich heeft aangemeld bij Kabelnoord of Solcom  wordt door Kabelnoord aangesloten. u kunt zich nog  gratis aanmelden bij Kabelnoord tot 20-01-2020.
Zie de website van Kabelnoord voor actuele informatie omtrent  de status van uw aansluiting.
 

 
 

  
Wie zich heeft aangemeld bij Glasvezelbuitenaf, zal een aansluiting krijgen van Glasvezelbuitenaf.
U kunt zich nog aanmelding bij Glasvezelbuitenaf tot ????
Zie de website van Glasvezelbuitenaf voor actuele informatie omtrent  de status van uw aansluiting
 
 

Voor wie denkt een glasvezel aansluiting "nog" niet nodig te hebben, overweeg dan eens het onderstaande.

U kunt zich aanmelden en u moet daarna 1 jaar lang een abonnement afnemen, daarna kunt u opzeggen. Dat  kost u dan 12x €15,- = €180,-
Hiervoor krijgt u dan een glasvezelaansluiting in uw woning.

22-12-2019 

 Kabelnoord heeft de aanmeldingstermijn verlengd tot 20-01-2020  Daarna kost het u €500 extra, ivm het maken van aanpassingen in de planning.

Bij Glasvezelbuitenaf kunt u zich ook nog steeds aanmelden tot ????

Als de glasvezel er eenmaal ligt, betaald u de werkelijke aanlegkosten op basis van Nacalculatie. Dan moet u rekenen op een bedrag van 4 a 5 duizend euro.

Blijft over de kosten van het abonnement van de provider, welke meestal lager is dan u huidige abonnement.
  

 
 
 
01-01-2019
Glasvezelnetwerk in Steggerda ! (en de rest van Weststellingwerf)
 
  
Beste dorpsbewoners van Steggerda, Eindelijk is het zover… Waar Liander onze leidingen van gas & elektriciteit onderhoud, Vitens ons van water voorziet, KPN nog profiteert van de koperen telefoonkabeltje in grond en Ziggo alleen in de kernen de luxe coax kabels heeft liggen, kunnen wij (in het buitengebied) NU voor een glasvezel-netbeheerder kiezen !
 
Aan deze glasvezel-netbeheerder zullen we in de toekomst altijd vast zitten. De providers (ISP’s) die over dit netwerk straks Internet, Telefoon, Televisie en andere diensten gaan aanbieden kunnen gaan veranderen en blijven wij de keuze houden om tussen te switchen.
Wij als Dorpsbelang Steggerda adviseren U om:

 
1 – JA ! Te zeggen tegen een glasvezel aansluiting.
2 – Voor glasvezel-netbeheerder Kabelnoord te kiezen.
3 – Dus indirect voor de ISP Kabelnoord of Solcom te gaan…
 
En hier is waarom: Wie zijn deze glasvezel-netbeheerders ?
 
De afgelopen jaren was Kabelnoord de enigste partij die het Friese buitengebied wilde gaan aansluiten. Wij van Dorpsbelang Steggerda zijn al in mei 2016 bij een bijeenkomt geweest in het Provinciehuis te Leeuwarden. Andere partijen hebben tot nu toe geen interesse getoond juiste omdat het buitengebied commercieel onaantrekkelijk is (te veel kosten te weinig verdiensten).


Omdat de banken geen financieel risico wilden lopen is de Provincie Friesland bij gesprongen met een achtergestelde lening aan Kabelnoord die ze "gewonnen” hebben door middel van een openbare aanbesteding. In ieder geval, om een lang verhaal kort te maken, Kabelnoord is al heel erg lang bezig om ons van glasvezel te voorzien daar waar geen enkele commerciële partij belang in ons had.
 
Ondanks dat Kabelnoord een commerciële instelling (NV) is, zijn de aandelen in handen van de Friese gemeentes. Ook heeft dat kleine groepje mensen bij Kabelnoord hard moeten werken om de provincie en de aandeelhouders (gemeentes) zover te krijgen om tot deze oplossing te komen. Dit alles zonder winstoogmerk. (Betekend overigens niet dat er geen winst gemaakt wordt, natuurlijk wel, maar op een hele andere schaal)
 
Glasvezelbuitenaf is daar in tegen 100% commercieel. Het is hierdoor absoluut geen slechte partij, maar met een investeerder (groot aandeelhouder) EQT wel heel snel op weg naar een hele grote Europese (glas)netbeheerder. Daarnaast behoren de ISP’s Delta en Caiway ook tot deze partij!
 Vandaar o.a. ook de gun factor richting Kabelnoord, hier zullen we in de toekomst ook sneller druk op kunnen uitoefenen als de prijzen flink / onevenredig zouden stijgen t.o.v. een mega grote buitenlandse onderneming.
 
Overige puntjes om te weten.
Deze blijven we aanvullen naar mate er meer duidelijk wordt:
 
* Als providers (ISP’s) hebben kun je bij Kabelnoord kiezen tussen Kabelnoord en Solcom. Mogelijk komen er in een later stadia meer providers bij. Alleen bij Solcom kun je direct je KPN email adressen behouden, bij de overige providers vervalt deze. Maar zou je nog een apart mini abonnement bij KPN kunnen afsluiten voor enkel en alleen je email adres. (Solcom is een 100% dochter van KPN)

*Kabelnoord (glasvezel-netbeheerder) zegt 2395 brieven in Weststellingwerf te hebben verstuurd, Glasvezel buitenaf zegt 2295 brieven te hebben verstuurd waarvan er een aantal die bij de gemeente Steenwijkerland horen. Wij zijn benieuwd of er mensen zijn die geen brief hebben gekregen van Glasvezelbuitenaf, maar wel van Kabelnoord. *
 
Kabelnoord (glasvezel-netbeheerder) is de enige partij die daadwerkelijk VERPLICHT is iedereen aan te sluiten die zich heeft aangemeld voor een glasvezelaansluiting voor de sluitingsdatum. Dit heeft met de voorwaarden van de lening te maken die door de provincie is verstrekt.
 
* Glasvezelbuitenaf zegt dit ook te zullen doen, maar houd in de voorwaarden een slag om de arm. En in de gemeente Steenwijkerland hebben ze laten zien dat ze NIET iedereen aansluiten. Wat wij hebben begrepen van de bewoners aan deze kant van de Eese toch (achteraf) te duur om aan te sluiten.
 
* Kosten,die ontlopen elkaar niet zoveel, dit heeft voornamelijk met de persoonlijke wensen van de diensten te maken.
Zie hiervoor kostenoverzicht document .       tv glasvezel.xlsx
Zo kun je zien wat je gaat betalen bij de verschillende aanbieders. De tv pakketten laten zich lastig vergelijken wat betreft het zenderaanbod, meestal is de basis hetzelfde maar er zijn verschillen. Wat je abonnement gaat kosten, dit altijd zelf controleren bij je gekozen provider.
 
* Vast recht, bij Kabelnoord betaal je €15,- per maand over een looptijd van 20 a 30 jaar. Dit bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. (Dit is bevestigd door Marcel Rijpstra, manager van kabelnoord per Email aan ons.) Je kan eenmalig afkopen voor een bedrag van €1800,- Bij Glasvezel buitenaf betaal je €12.78 per maand en kan elk jaar worden geïndexeerd (gemiddeld 1.7%). Er is geen einde looptijd en je kan eenmalig afkopen voor een bedrag van €1600,-
 
 Hoe ligt de voorkeur bij de andere dorpen,onze gemeente en de Provincie? ?
 
* De provincie en de gemeente zijn heel duidelijk, ze zijn blij met concurrentie maar geven zonder blikken of blozen aan dat zij de voorkeur aan Kabelnoord     geven.
   Dit houd niet in dat Glasvezelbuitenaf het moeilijk zou krijgen met aanleggen. De regels, plichten, kosten, etc zijn vastgelegd in de telecom wet en zijn         voor beide glasvezel-netbeheerders gelijk.
 
* Dorpsbelangen Blesdijke, Steggerda, Boyl, Ter Idzard, Oldeholtpade, Nije- en Oldeholtwolde, Nije- en Oldelamer geven de voorkeur aan Kabelnoord.
* Spanga, Langelille en Munnekeburen is indirect wel contact mee maar nog geen voorkeur van mee gekregen.
* overige dorpen nog niet bekend.
 
Het is NU tijd om te kiezen voor glasvezel !
 

Informatie van Kabelnoord zie:  https://www.glasvezelvankabelnoord.nl
 
Voor meer uitleg zie:                https://m.youtube.com/watch?v=gZp2YY9a1zs
 
 
De sneller internetcommissie
Harm Dolstra            06-30904067         fam.dolstra@kpnmail.nl
Edgar Wielinga        06-10179480         edgar@fival.nl
Theo Hofstee           06-10230651         theohofstee@gmail.com

De sneller internetcommissie is een werkgroep van Dorpsbelang Steggerda